maandag 30 november 2009

VirtualBox eigenaardigheden

Tags van Technorati:

Nu ik de laatste tijd noodgedwongen veel met Sun VirtualBox doe, wil ik even een paar dingen delen die handig zijn om te weten wanneer je met dit virtualisatieproduct werkt.

Opstarten / resumen van een VM terwijl één van de attached ISO's er niet is

Bij het opstarten van een virtual machine (VM) kun je onderstaande foutmelding krijgen:

clip_image001

Dit gebeurt bijv. wanneer je een ISO image mount om software te installeren in de VM, daarna de VM uitzet (of saved) en later weer opstart terwijl het ISO image niet meer beschikbaar is (bijv. omdat die op een USB schijf staat die niet meer gekoppeld is).

De help zegt over dit probleem:

When, on VM startup, a CD, DVD or floppy device is unavailable, VirtualBox by default prints an error message and refuses to start the virtual machine. In some situations this behavior is not desirable.

The behavior can be changed for the CD/DVD drive with the following configuration change command:

VBoxManage setextradata "YourVM" "VBoxInternal/Devices/piix3ide/0/LUN#2/Config/AttachFailError" 0

Ik heb dit geprobeerd in VirtualBox 3.0.12 en 3.1 Beta 3 maar helaas… de oplossing werkt niet. De enige oplossing die voor mij wel werkt is de saved state te discarden en via de Virtual Media Manager de ISO te releasen.

Clonen van een VPC

Als je gewend bent te werken met Virtual PC, dan ben je waarschijnlijk gewend eenvoudig kopietjes te maken van .VHD bestanden om zo VM’s te clonen. Dat moet je met VirtualBox NIET DOEN! VirtualBox registreert harde schijven intern en geeft deze een unieke UID. Kopieer je .VDI bestanden en gebruik je die opnieuw in VirtualBox, zul je tegen foutmeldingen aanlopen. De enige juiste manier om kopietjes van VM’s te maken is gebruik maken van de clone functie van VirtualBox. En helaas is die alleen via een command line utility beschikbaar. Ga naar %Program Files% en geef het volgende commando:

VBoxManage clonehd <source> <destination>

clip_image003

De percentages zijn erg merkwaardig. Bij het clonen van een 4,86 GB groot Windows 7 Starter image van de lokale schijf naar een USB disk, duurt de eerste 10% 1m07, de volgende 10% 1m15, de volgende 10% 38 sec, daarna duurt iedere volgende 10% ong. 2 sec; alleen de laatste 10% duurt nog 13 sec. Totaal: 3m24. Kopieer je dit image rechtstreeks, duurt dat 3m13.

LET OP: je cloned altijd de base disk!!! Geen snapshot(s)!!!

Alternatieven voor het gebruik van VBoxManage clonehd zijn de Export Appliance functie en het CloneVDI tool. Gebruik van VBoxManage is de enige officiële manier.

Verwijderen van een VM

Hoe verwijder je een VM in Virtual PC? Juist, gewoon de .VHD en .VMC files weggooien. Je krijgt hooguit een melding bij het opstarten van Virtual PC dat er VM’s ontbreken die je daarna uit de console kunt verwijderen. In VirtualBox: NIET DOEN!!! De enige manier om VM’s te verwijderen is via de VirtualBox tools.

clip_image004

Als een VM in saved state is, kun je hem niet deleten. Je moet dan eerst de saved state weggooien (discard):

clip_image005

Hierna is de Delete optie pas beschikbaar.

clip_image006

Slordig genoeg krijg je nog steeds een melding wanneer er vervolgens nog snapshots zijn:

clip_image007

Het verwijderen van alle snapshots is de remedie, maar helaas geen eenvoudige… Je moet één voor één alle snapshots deleten om verder te kunnen. Begin daarbij bij de laatste. Dat werkt het snelst!

clip_image008

Bij het deleten van de laatste snapshot loop je soms tegen een onduidelijke foutmelding aan:

clip_image009

De oplossing bij deze fout is de Virtual Media Manager te openen en met de knoppen Release en Remove te goochelen totdat de problematische differencing disk die bij de snapshot hoort weg is.

clip_image010

Daarna kun je terug naar de snapshots en alsnog de betreffende snapshot verwijderen.

clip_image011

Daarna kun je de VM deleten. Vergeet niet dat hiermee eigenlijk alleen de .VMC file weg is (dat heet anders in VirtualBox, maar even ter vergelijking). Hierna moet je nog nog de .VDI bestanden via Virtual Media Manager verwijderen. Ook dit niet gewoon in Windows Explorer doen!!!

 

Tja, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken… VirtualBox is tenslotte gratis en je kunt er in ieder geval 64-bit guests mee maken, maar dit soort irritante eigenaardigheden, maken het af en toe ook een gereedschap om even lekker op te schelden…!